Proč u nás najdete i bezlepková jídla?
Určitě už jste slyšeli o bezlepkové stravě. Je to často diskutované téma, ale jen málo lidí ví, o co vlastně jde. Připravili jsme pro Vás 3 články zabývající se bezlepkovou stravou a jejími benefity
článek č.1 – Jak nám lepek škodí
článek č.2 – Chutná bezlepková dieta jinak? Najím se vůbec dobře?
článek č.3 – Profesionální tenista Novak Djoković a bezlepková dieta
O článcích budeme informovat v našem newsletteru (k odběru se registrujte ZDE), na naší Facebookové stránce a také na našem webu
Tak startujeme, dnes se dozvíte:
Jak nám lepek škodí
Co je to vůbec Lepek (Gluten)
Lepek, jinak také gluten, je směs dvou bílkovin, gliadinu a
Jak to bylo s lepkem dříve a jak je to dnes?
V době, kdy obilí bylo mleto na žernovech, docházelo k semletí celého zrna, včetně klíčku, na jemné granulky. V této podobě lepek nevadil, protože nebyl tak pevně vázán na škrob a k jeho štěpení docházelo už v ústech působením slin a také enzymů obsažených v klíčku. V té době se též bílého pečiva jedlo podstatně méně než dnes, tudíž přetížení organismu lepkem bylo v podstatě nemožné. Negativní působení lepku na zdraví je vpravdě civilizační jev.
V dnešní době se obilí mele mezi válci, přičemž tento způsob mletí odstraňuje obilnou slupku a klíček a mechanicky slisuje lepek a obilný škrob k sobě. V pečené mouce je vazba mezi lepkem a škrobem ještě silnější. Když tedy jíme pečivo, nedojde v ústech působením slin k rozložení lepku na základní bílkovinné elementy.
Odpověděli jste si alespoň ve 2 bodech ANO? Je možné, že Vašemu tělu lepek opravdu nedělá dobře. |
Do střev se pak dostává nerozložený a vázaný na škrob. V této formě slepuje střevní klky a zmenšuje tak trávicí plochu. Když se lepek ve střevech nahromadí, vznikne z něj druhá vnitřní trubice. Mezi ní a stěnou střeva dochází ke značnému okyselení prostředí, které má špatný vliv na regulaci propustnosti. Do krve se pak přes střevo dostávají látky, které v ní nemají co dělat.
Tělo na přebytek lepku ve střevech reaguje nejprve zažívacími potížemi, průjmem nebo zácpou, později i problémy s imunitou. Konečnou fází přetížení organismu lepkem je vznik nesnášenlivosti na něj. Všechny tyto problémy se promítají i do naší psychiky. Je tedy dobré množství lepku ve stravě co nejvíce eliminovat.
Udělejte něco pro sebe a oběd i večeře v restauraci si vybírejte bezlepkové. Že to chutná jinak? Rozdíl nepoznáte. Zkuste to a přečtěte si druhý článek na toto téma. Kompletní polední menu najdete ZDE. |
Rádi byste dostávali pravidelně polední menu na email? Není nic jednoduššího. Stačí se přihlásit k odběru emailu zde. Při registraci se automaticky zapojujete do soutěže o obědy ZDARMA.
Zdroj: Lepek: Lepek dříve a nyní [online]. [cit. 2015-10-06]. Dostupné z: http://www.poradna-prozdravi.cz/blog/lepek/